Όσα θέλει ο βουκαμβίλια
Είναι ένα πανέμορφο, πολύ ανθεκτικό φυτό που ουσιαστικά έχει ανάγκη από ελάχιστη περιποίηση. Η βουκαμβίλια χρειάζεται πολύ ηλιακό φως, η θέση της λοιπόν για το καλοκαίρι πρέπει να είναι ηλιόλουστη, ζεστή και ευάερη. Προφυλάξτε την από τους ανέμους και τη βροχή. Το χειμώνα έχει ανάγκη από μια περίοδο ανάπαυσης στους 8-10 C.
Λίπανση βουκαμβίλιας
Η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες λίπανσης, εκτός από ένα συνηθισμένο γενικό λίπασμα από το τέλος της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο και κυρίως για τα φυτά που βρίσκονται όχι στο χώμα αλλά μέσα σε γλάστρες και δοχεία φύτευσης. Χρησιμοποιείτε ένα φωσφορικό λίπασμα, σίδηρου και μαγνησίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Λιπαίνουμε σε ποτισμένο, υγρό χώμα, συνήθως μια ημέρα μετά το πότισμα και δεν ποτίζουμε για μια ή δύο μέρες μετά.
Κλάδεμα βουκαμβίλιας
Τον Μάρτιο είναι η περίοδος κλαδέματος, αμέσως μόλις περάσουν τα μεγάλα κρύα. Το μήκος των κλαδιών σε μικρά φυτά καλό είναι να κόβεται περίπου κατά το 1/4. Βουκαμβίλιες με μεγάλο ύψος, αφού πρόκειται για αναρριχώμενο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, φυσικά και δεν τις “κουτσουρεύετε” τόσο κατά το κλάδεμα, απλά καθαρίζετε το φυτό από εντελώς ξερά κλαδιά και αραιώνετε γενικά τα κλαδιά του όπου χρειάζεται, αφού στην πραγματικότητα ούτε το κλάδεμα της είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή της. Το κλάδεμα το κάνουμε κυρίως για λόγους σχήματος, να δώσουμε ένα στρωτό σχήμα προς μια κατεύθυνση που θέλουμε εμείς.
Πότισμα βουκαμβίλιας
Η βουκαμβίλια είναι αρκετά ανθεκτική στις ξηρές συνθήκες. Ειδικά σε βουκαμβίλιες φυτεμένες σε γλάστρες που οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και ο αέρας ξεραίνουν επιφανειακά το χώμα, αλλά στο εσωτερικό του ενδέχεται να είναι ακόμα υγρό, βεβαιωθείτε πως πραγματικά το χώμα στην γλάστρα έχει στεγνώσει πριν ποτίσετε ξανά και φυσικά φροντίστε για την καλή αποστράγγιση του νερού τοποθετώντας πάντα -και για οποιοδήποτε φυτό- ένα στρώμα από χαλίκια στον πάτο την γλάστρας πριν από το χώμα.