Αντιμετωπίστε το έλκος και άλλες ασθένειες με κρανιά (cranberry)
Η κρανιά, με την όχι και τόσο δημοφιλή ονομασία, παράγει τα γνωστά μας κράνα που ίσως μας είναι πιο γνωστά με την ξενική τους ταμπέλα, σαν κράνμπερις. Το κράνμπερι (cranberry) εκτός από την απαράμιλλη γεύση του, έχει και ένα πλήθος από ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Τελευταία, όλο και γνωστότερο γίνεται το γεγονός ότι η κατανάλωση κράνμπερις καταπολεμά τον προστάτη και βελτιώνει θεαματικά τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
Στους αρχαίους χρόνους, το ξύλο της κρανιάς ήταν πολύ δημοφιλές χάρις την πυκνότητά του και την αλυγισιά του. Οι στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρησιμοποιούσαν δόρατα από ξύλο κρανιάς. Αλλά και ο Δούρειος Ίππος ήταν κατασκευασμένος από το ίδιο, γερό, ξύλο. Χαρακτηριστικότατη είναι η φράση του Διοσκουρίδη για το ξύλο της κρανιάς: “Ακάρδιον και στερεόν όλον, όμοιον κέρατι την πυκνότητα και την ισχύν”. Αν ρωτήσετε κάποιον τσέλιγκα από τι ξύλο θα ήθελε να ήταν η γκλίτσα του, η απάντηση θα είναι παντού μια και μοναδική: από ξύλο κρανιάς.
Η μεγαλύτερες παραγωγές κράνμπερι γίνονται στις βόρειες Η.Π.Α. και στον Καναδά. Στην Ευρώπη τα ηνία κρατά η βόρεια Ευρώπη αλλά και η χώρα μας έχει μέρισμα στην τόσο αποδοτική αλλά και ωφέλιμη για τον άνθρωπο παραγωγή.
Τα κράνμπερις έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μεγάλη σε σίδηρο, σε βιταμίνη C, καροτίνη και τανίνες. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που προκύπτουν από τα συστατικά του κράνμπερι βοηθούν να εξουδετερωθούν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Στη βόρεια Ευρώπη οι καρποί αυτοί χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Φτιάχνονται μαρμελάδες, κέικ, πουτίγκες, γλυκό κουταλιού, σάλτσες κλπ.
Πέρα από την αντιμετώπιση των ουρολοιμόξεων και την πρόληψη του προστάτη, το κηκιδικό οξύ που περιέχει το κράνμπερι έχει γραφτεί ως αποτέλεσμα ερευνών ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κατανάλωση χυμού και καρπών κράνμπερις καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα πριν αλλά και κατόπιν της εκδήλωσης της νόσου, αποτρέπωντας και τις μεταστάσεις!
Που φύεται: Στη βόρεια Αμερική, τον Καναδά, τη βόρεια Ευρώπη, ακόμα και σε εύκρατο κλίμα με υψόμετρο μεταξύ 300-800 μέτρων.
Πότε μαζεύεται: Ως επί το πλοίστον, άνοιξη και καλοκαίρι.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί.
Περιέχει: σίδηρο, βιταμίνη Β, C, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντικαρκινικό κ.α.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντικαρκινικό κ.α.
Χρήσεις:
- Μακροζωία
- Επούλωση φλεγμονών
- Ουρολοίμωξη
- Έλκος στομάχου
- Πρόληψη καρκίνου
το μονο κοινο που εχει η κρανια με τα cranberry είναι ότι είναι και τα δυο κοκκινα τα εχετε μπλεξει κανονικα
Διορθώστε το τίτλο σας παρακαλώ γιατί αυτή η ασθένεια είναι άγνωστη
Έχετε δίκιο το διορθώσαμε!