Crackle (Κρακελέ): Πώς και που γίνεται
Το Crackle (Κρακελέ) είναι μια ακόμη τεχνική παλαίωσης, που δίνει όψη φθοράς μέσω των ρωγμών που δημιουργούνται από το ειδικό κρακελέ βερνίκι.
Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ξύλο, μέταλλο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό, τσιμέντο, πηλό, κερί, καμβά, δηλαδή σε όλες σχεδόν τις επιφάνειες που μπορεί να θέλέτε να διακοσμήσετε.
Ξεκινάμε πάντα με δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσουμε μια παραλλαγή της τεχνικής παλαίωσης. Εδώ λοιπόν θα δούμε δύο τρόπους για να κάνουμε αυτή την τεχνική.
1ος τρόπος
Ο πρώτος και πιο γρήγορος τρόπος, είναι με την χρήση ενός ακρυλικού γαλακτώματος που είναι ειδικά φτιαγμένο για να δημιουργεί το κρακελέ εφέ στο χρώμα. Είναι γνωστό και ως βερνίκι κρακελέ. Μπαίνει ανάμεσα από τα δυο ακρυλικά χρώματα με αποτέλεσμα να τραβάει το πάνω χρώμα και να το “σπάει”, δημιουργώντας ρωγμές, αφήνοντας περιθώριο να φανεί το κάτω χρώμα. Η τεχνοτροπία αυτή έχει το πλεονέκτημα του ταχύτερου αποτελέσματος αλλά και το μειονέκτημα του κόστους του κρακελέ βερνικιού.
Tip: Δεν είναι απαραίτητο να περάσουμε το πρώτο χρώμα (το κάτω χρώμα) , συνεπώς ξεκινάμε κατευθείαν με το κρακελέ βερνίκι πάνω στην επιφάνεια, αν μας αρέσει το χρώμα της επιφάνειας που διακοσμούμε.
2ος τρόπος
Για αυτόν τον τρόπο δεν θα χρησιμοποιήσουμε κρακελέ βερνίκι. Είναι ένας ακόμη πιο απλός τρόπος. Εδώ αναγκαστικά χρειαζόμαστε δύο χρώματα. Το κάτω χρώμα είναι λαδομπογιά ενώ το πάνω χρώμα είναι πλαστικό χρώμα, έτσι ώστε μόλις το περάσουμε στο νωπό πρώτο χρώμα και αρχίζει να το απορροφά (τραβάει), το εξαναγκάζουμε να “σπάσει”. Η τεχνοτροπία αυτή έχει το μειονέκτημα του χρόνου που θα χρειαστεί μέχρι να στεγνώσει ελαφρά το πρώτο χρώμα, σε σημείο δηλαδή που το νιώθουμε νωπό αλλά να μην κολλάει στο χέρι μας.
Το κρακελέ χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: ενός συστατικού και δύο συστατικών.
Τα κρακελέ ενός συστατικού εφαρμόζονται ανάμεσα σε δύο στρώσεις μπογιάς με τις οποίες θα βάψετε μια επιφάνεια ή μετά την 2η στρώση χρώματος. Τα κρακελέ δύο συστατικών (2 συσκευασίες) όμως εφαρμόζονται μόνο μετά το βάψιμο ενός αντικειμένου. Αρχικά περνάτε το 1ο συστατικό, αφήνετε να στεγνώσει και στην συνέχεια περνάτο το δεύτερο και τελικό συστατικό.
Οι 10 “χρυσοί” κανόνες του crackle (κρακελέ)
- Η πρώτη τεχνική ενδείκνυται για μικρές επιφάνειες που μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ η δεύτερη για πιο μεγάλες ώστε να εξοικονομήσουμε κόπο και χρήμα.
- Καλό θα ήταν το κάτω χρώμα να είναι σκουρόχρωμο και το πάνω πιο ανοιχτό για να έχουμε πιο έντονο αποτέλεσμα.
- Βάφουμε μόνο προς μια κατεύθυνση και όχι και στις δυο.
- Για ξύλινη επιφάνεια πρέπει να κάνουμε ένα φινίρισμα πριν την εφαρμογή κρακελέ.
- Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν τα λεγόμενα “κρακελέ χρώματα” (croco paints). Με αυτά βάφετε το αντικείμενο που θέλετε και αυτό μόνο του δημιουργεί ρωγμές. Είναι ιδανικό για αν εφαρμόσετε κρακελέ σε μεγάλες επιφάνειες.
- Είσαι αρχάριος; Κάνε δοκιμές σε ένα κομμάτι χαρτόνι ή ένα ξύλο που δεν θέλεις.
- Θέλετε έντονα ή πιο ελαφρυά σκασίματα; Δείτε τι να κάνετε:
περισσότερο χρώμα ή κρακελέ = μεγαλύτερα (βαθύτερα) σκασίματα
όσο πιο στεγνό κρακελέ = τόσο πιο ομοιόμορφα (μικρότερα) σκασίματα
τελικό χρώμα με κινήσεις προς την αντίθετη φορά από αυτή του κρακελέ = πιο έντονα σκασίματα
εφαρμογή κρακελέ με σφουγγάρι(ταμπονάρισμα) = απαλές (μικρές) ρωγμές - Βάφετε με οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις ή ταμπονάρετε με σφουγγαράκι προσέχοντας να μην τα περνάτε πολλές φορές από το ίδιο σημείο.
- Σε επιφάνειες με μεγάλο μήκος κάντε κάθετες κινήσεις, σε επιφάνειες με μεγάλο πλάτος κάντε οριζόντιες κινήσεις και σε στρογγυλές επιφάνειες κυκλικές.
- Περάσετε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής για μεγαλύτερη προστασία.
Για να βλέπετε όλες μας τις ιδέες και κατασκευές κάντε like στην σελίδα μας στο facebook.
ωραια σελιδα…….
Ευχαριστουμε!