Πως να φτιάξετε μόνοι σας DIY λαμπάδες
Το Πάσχα ίσως αργεί ακόμα όμως σιγά σιγά αρχίζουμε τις προετοιμασίες. Πολλοί που μας αρέσουν τα χειροποίητα πράγματα ίσως να έχουμε πάρει έτοιμες λαμπάδες – κεριά και να τις έχουμε διακοσμήσει όπως μας αρέσει, με κορδέλες, σχοινιά, κούκλες, ζωγραφιές ή και τεχνικές ντεκουπάζ, στένσιλ. Γιατί όμως να μην φτιάξουμε εξ ολοκλήρου δικές σας λαμπάδες;
Στο παρελθόν σας έχουμε δείξει πολλές φορές πως να ανακυκλώνετε παλιά κεριά και να φτιάχνετε νέα σε βάζα ή άλλα καλούπια για την διακόσμηση του σπιτιού σας. Η βασική διαδικασία δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που τα στεγνώνουμε και τα σχηματίζουμε.
Ας θυμηθούμε εδώ τι χρειαζόμαστε.
Τι αλλάζει:
- Μην προμηθευτείτε καλούπια.
- Πάρτε μακρυά φιτίλια
κερωμένα και στην μία άκρη δέστε μια θηλιά.
Πώς σχηματίζουμε τις λαμπάδες:
Η τεχνική που θα ακολουθήσουμε λέγεται “diping” ή στα ελληνικά απλά “βούτηγμα”.
Αρχικά προετοιμάζετε το φυτίλι. Όπως είπαμε και παραπάνω θα πρέπει να σχηματίσετε μια θηλιά στην μια πλευρά του φυτιλιού και από την άλλη να δέσετε κάτι βαρύ. Ένα βότσαλο για παράδειγμα θα ήταν αρκετό.
Αφού έχετε λιώσει το μείγμα κρατάτε το φυτίλι από την θηλιά και το βουτάτε στο υγρό κερί έως το σημείο κάτω από τη θηλιά. Το σηκώνεται και παρατηρείτε ότι γύρω από το φυτίλι έχει δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα κεριού. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία έως ότου γύρω από το φυτίλι να υπάρχει ένα χοντρό στρώμα κεριού. Ανάλογα πόσο χοντρή θέλετε την λαμπάδα σας φροντίστε σε αυτό να βήμα να είναι 2-3 εκαστοστά πιο χοντρή. Τώρα θα σκεφτείτε ότι το κερί έχει στεγνώσει περίεργα και κρέμονται ίσως κομμάτια σαν.. σταλαχτίτες! Δεν έχουμε τελειώσει όμως ακόμα.
Κρεμάστε την λαμπάδα σας σε ένα μέρος ψηλά που δεν το βλέπει ήλιος και δεν έχει πολύ ζέστη και μετά από μισή ώρα περίπου επιστρέψτε. Το κερί δεν θα έχει στεγνώσει πλήρως θα είναι σχετικά εύκαμπτο.
Tip: Εάν θέλετε να κάνετε μια χρωματιστή λαμπάδα σε αυτό το βήμα μπορείτε να τη βουτήξετε σε χρωματιστή παραφίνη. Κάντε γρήγορες κινήσεις αλλιώς η λαμπάδα θα λιώσει ξανά. Εάν ακολουθήστε αυτό το βήμα αφήστε άλλη μισή ώρα να στεγνώσει πριν συνεχίσετε με την υπόλοιπη διαδικασία.
Με ένα λείο ( όχι πριονωτό) μαχαίρι κόψτε την λαμπάδα από κάτω και από τις τέσσερις πλευρές για να έχει λεία τετράγωνη επιφάνεια στην οποία μπορείτε να δουλέψετε καλύτερα την διακόσμηση από ότι σε στρογγυλή. Σε μια ζεστή επιφάνεια (πυρώστε ελάχιστα το μαχαίρι) ακουμπήστε για ένα μόνο δευτερόλεπτο το κάτω μέρος της λαμπάδας για να έχει πιο φυσικό αποτέλεσμα. Κρεμάστε ξανά και αφήστε να στεγνώσει καλά. Όση περισσότερη ώρα την αφήσετε καλύτερο αποτέλεσμα θα έχει.
Η λαμπάδα σας είναι έτοιμη για να την διακοσμήσετε με όποιον τρόπο θέλετε!
Με την ίδια διαδικασία φτιάχνονται και τα εκκλησιαστικά κεριά.
Συμβουλές:
- Πολύ πιθανό να μην έχετε παλιά κεριά για λιώσιμο. Σε αυτή την περίπτωση αγοράστε μια πλάκα παραφίνης. Οι πιο κατάλληλες για αυτά τα κεριά είναι οι παραφίνες 4115 και 5803.
- Το καλύτερο φυτίλι για αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι χοντρό και ήδη κερωμένο. Θα διευκολύνει πολύ την δουλειά σας.
- Για να χρωματίσετε την παραφίνη (ή τα λιωμένα κεριά σας) απλώς ρίξτε μερικές κηροπογιές στο ζεστό λιωμένο μείγμα και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσέξτε πολύ με τα κεριά και την παραφίνη. Είναι άκρως έφλεκτα. Αν δεν πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις είναι πολύ εύκολο να πάρει φωτιά. Φοράμε πάντα προστατευτική μάσκα και προσέχουμε το ζεστό μείγμα να μην ξεπεράσει τους 60 οC. Στο εμπόριο σε πολύ οικονομική τιμή θα βρείτε ειδικά θερμόμετρα που αντέχουν σε τέτοιους βαθμούς για να μετράτε σωστά την θερμοκρασία. Αν δείτε ότι δεν έχει λιώσει ακόμα καλά το μείγμα, αλλά έχει ξεπεράσει αυτούς τους βαθμούς βγάλτε το για λίγο από τη φωτιά και συνεχίστε σε λίγο. Καλό είναι γενικά να λιώνετε το κερί σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Απαραίτητη προυπόθεση τέτοια διαδικασία να γίνεται μακρυά από παιδιά.