Quilling: μια τεχνική με μακράν ιστορία (για αρχάριους και μη)
Πιστεύεται ότι η τέχνη προέρχεται από την μεσαιωνική Ευρώπη (σύμφωνα με άλλες πηγές, από την Μέση Ανατολή και την Αρχαία Αίγυπτο), όπου οι καλόγριες, γυρίζοντας στην άκρη ενός φτερού λωρίδες χαρτιού με επιχρυσωμένα άκρα, έφτιαχναν μενταγιόν, περιγράμματα των εικονισμάτων και εξώφυλλα βιβλίων. Το quilling αργότερα θεωρήθηκε τέχνη, η τέχνη του να δημιουργείς μια όμορφα ολοκληρωμένη εικόνα από ρολάκια χαρτί!
Υλικά και εργαλέια
Στην Ευρώπη για το στρίψιμο του χαρτιού χρησιμοποιείται μια πλαστική ή μεταλλική ράβδος με μια σχισμή στο άκρο. Στην Ανατολικές σχολές προτιμούν να χρησιμοποιούν λεπτό σουβλί. Παρόμοιο αποτέλεσμα δίνει η χρήση μιας χοντρής βελόνας ή φελλού. Τα παιδιά μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν οδοντογλυφίδα. Επίσης χρησιμοποιείται τσιμπιδάκι, ψαλίδι, κόλλα κρυσταλλική (ή όποια άλλη αρκετά παχύρευστη).
Στην τεχνική χρησιμοποιείται χαρτί με διαφορετική πυκνότητα (από 116 έως 160gr/τ.μ.), το οποίο είναι ποτισμένο με χρώμα, έτσι ώστε κατά την κοπή του να φαίνεται το ίδιο χρώμα όπως στις άκρες του. Σετάκια με χρωματιστές λωρίδες χαρτιού quilling είναι διαθέσιμα σε ειδικά καταστήματα. Εάν δεν έχει κανείς τη δυνατότητα, μπορεί να κόψει ο ίδιος της λωρίδες, το φάρδος μιας λωρίδας συνήθως είναι 3-15 mm, το μάκρος 15-60cm. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δουλειάς κόβουν ή ενώνουν τις λωρίδες, αναλόγως την ιδέα της κατασκευής.
Πώς θα φτιάξετε ρολά από χαρτί για το quilling
- Κόψτε λωρίδες χαρτιού. Το quilling συνήθως γίνεται με λωρίδες χαρτιού 3mm φαρδιές, εαν όμως είσαστε αρχάριοι ίσως να μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα μεγαλύτερες λωρίδες χαρτιού στα 6 mm. Για τα μικρα παιδιά ιδανικό μέγεθος είναι απο 12 mm εως 25mm.
- Τυλίξτε τις λωρίδες του χαρτιού σε ρολά. Υπάρχουν πάνω από τριάντα βασικά σχήματα quilling. Τα περισσότερα από αυτά τα σχήματα βασίζονται σε μια απλή κλειστή σπείρα ή σε ένα τυλιγμένο ρολάκι.Για να φτιάξετε ένα ρολάκι ή αλλιώς μία σπείρα θα χρειαστείτε μία λωρίδα χαρτιού και μία οδοντογλυφίδα.Βρέξτε λίγο τον αντίχειρα και τον δείκτη σας, τοποθετήστε τη μία άκρη του χαρτιού πάνω στην οδοντογλυφίδα και αρχίστε να τυλίγετε το χαρτί γυρνώντας τα χέρια σας και όχι την οδοντοφλυφίδα. Τυλίγετε με τα δάχτυλα. Μόλις τελειώσετε τραβάτε την οδοντογλυφίδα.
-
Μέγεθος της σπείρας και κόλλημα. Απλώστε ένα κηρόχαρτο ή μία λαδόκολλα για να τοποθετείτε πάνω στα ρολάκια σας. Με μία οδοντογλυφίδα απλώστε λευκή κόλλα στην άκρη του ρολού. Μετά αφήστε το χαλαρό για να ανοίξει στο μέγεθος που επιθυμείτε και κολλήστε την άκρη του. Για το μέγεθος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αντικείμενα για οδηγό πχ κουμπιά, κρίκους κτλ. Μπορείτε εναλλακτικά να φτιάξετε και ένα πλέγμα απο οδοντογλυφίδες και κόλλα.
- Δώστε σχήμα στα ρολάκια. Όλη η βασική διαδικασία ξεκινά με το τύλιγμα, μετά φτιάχνουμε το μέγεθος και κάποια τα κολλάμε. Το τσίμπημα και περιστροφή χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν άλλα σχήματα εκτός από μία απλή κλειστή σπείρα. Κάντε εξάσκηση για κάθε σχήμα πριν δοκιμάσετε να ξεκινήσετε ένα έργο quilling. Αυτά είναι τα δώδεκα βασικά σχέδια:
Αυτά ήταν τα βασικά βήματα και οι βασικές αρχές του quilling. Τώρα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το δικό σου quilling έργο! Καλή επιτυχία!
1 Απάντηση
[…] quilling είναι η τέχνη που δημιουργείς μικρά ή μεγάλα σχέδια […]