Τεχνική παλαίωσης για αρχάριους και προχωρημένους (3 διαφορετικοί τρόποι)
Έχετε ένα παλιό ξύλινο έπιπλο και σκέφτεστε να το πετάξετε; Με αυτή την ιδέα θα το ξανασκεφτείτε!
Παρακάτω θα σας δώσουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε αυτή την τεχνική και να δώσετε στα παλιά σας έπιπλα νέο όψη. Οι τρεις αυτοί τρόποι είναι απλοί και μπροούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια (τραπέζια, καρέκλες, τουαλέτες, σιταριέρες, ράφια κλπ).
1ος τρόπος (παλαίωση με γυαλόχαρτο)
Η τεχνική αυτή δεν γίνεται με τρια απλά βήματα:
- Βάψτε το έπιπλο σας στο χρώμα που θέλετε.
- Αφήστε 24-48 ώρες να στεγνώσει.
- Τρίψτε την επιφάνεια με ένα γυαλόχαρτο μπρος-πίσω προς την ίδια κατεύθυνση.
- Για καλύτερη προστασία περάστε με 2-3 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι.
Τip: Το μυστικό για σωστό αποτέλεσμα είναι πρώτον το γυαλόχαρτο να μην είναι πολύ σκληρό γιατί θα χαράσει την επιφάνεια και θα την χαλάει! Και επίσης πολύ σημαντικό είναι η φορά που θα τρίβετε να είναι η φορά που έχουν τα «νερά» του ξύλου.
Τρίβετε για λίγη ώρα και θα δείτε να δημιουργούνται «κύματα» χρώματος, σε κάποια σημεία θα φανεί το ξύλο και σε άλλα θα είναι πιο έντονη η μπογιά. Τρίψτε όσο θέλετε για να κάνετε έντονο ή πιο ελαφρύ το τελικό αποτέλεσμα.
2ος τρόπος (παλαίωση με βαζελίνη)
Λίγο πιο απαιτητικός αλλά εξίσου όμορφος τρόπος για να δώσετε παλαιωμένη όψη στα έπιπλα σας.
- Σκουπίζετε καλά με ένα πανί το έπιπλο για να απομακρυνθούν σκόνη και χνούδια.
- Με ένα πινέλο περνάτε στα σημεία που θέλετε να φαίνεται φθαρμένο, βαζελίνη. Ναι, αυτή τη γνωστή βαζελίνη που όλοι έχουμε.
- Βάψτε το έπιπλο σας στο χρώμα που θέλετε. Μόλις στεγνώσει μετά από 24-48 ώρες σκουπίστε με ένα απνί το έπιπλο σας. Εκεί που έχετε περάσει βαζελίνη το χρώμα δεν θα βάψει και με το σκούπισμα απομακρύνεται δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του φθαρμένου.
- Για καλύτερη προστασία περάστε με 2-3 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι.
Tip: Περάστε με βαζελίνη περισσότερο τις γωνίες και λιγότερο το εσωτερικό για ομορφότερο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε 2 ή περισσότερα χρώματα. Περνάτε πρώτα το ένα χρώμα (συνήθως σκούρο), ακολουθείτε την διαδιασία της βαζελίνης και μετά περνάτε με το βασικό χρώμα που θα φαίνεται. Μετά το σκούπισμα με το πανί θα εμφανιστεί το πρώτο χρώμα που βάψατε ανάμεσα στο δεύτερο.
3ος τρόπος (παλαίωση με κερί)
Ο τρόπος αυτός είναι λιγάκι πιο περίπλοκος αλλά δίνει ίσως το καλύτερο αντικέ αποτέλεσμα και τα έπιπλα σας δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα Shabby Chic έπιπλα που κυκλοφορούν στην αγορά και συχνά κοστίζουν μια περιουσία.
- Τρίψτε ελαφρά με γυαλόχαρτο την επιφάνεια του επίπλου που θα βάψετε ώστε να είναι εντελώς λεία.
- Σκουπίστε πολύ καλά την σκόνη του τριψίματος και τυχόν χνούδια.
- Βάψτε με ένα σκούρο χρώμα όσα χέρια χρειάζονται για έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Σε σκουρόχρωμα έπιπλα μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα εάν το χρώμα που ήδη έχει το έπιπλο σας ικανοποιεί.
- Αφήστε να στεγνώσει καλά (24-48 ώρες).
- Τρίψτε με το κερί ολόκληρο το έπιπλο, επιμένοντας περισσότερο σε σημεία που η επιφάνεια δεν είναι λεία όπως κόχες, σκαλιστά σχέδια κλπ. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικό κερί παλαίωσης όμως μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και απλά κεριά, μέχρι και ρεσό.
- Σκουπίστε με ένα πανί καλά για να αφαιρέσετε περίσσεια κεριού, τυχόν τρίμματα και κομματάκια που θα προκύψουν με το τρίψιμο. Η επιφάνεια του επίπλου σας θα πρέπει να είναι και πάλι λεία πριν το τελικό τρίψιμο.
- Βάψτε το έπιπλο με κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση και αποφύγετε να περάσετε το ίδιο σημείο πολλές φορές. Προσέξτε η μπογιά να μην είναι ιδιαίτερα αραιωμένη, γιατί δεν θα μπορέσει εύκολα να καλύψει την σκούρα που θα υπάρχει από κάτω και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ομοιόμορφο.
- Αφήστε να στεγνώσει καλά (24-48 ώρες).
- Τρίψτε με γυαλόχαρτο ολόκληρη την επιφάνεια του επίπλου. Χρησιμοποιήστε σχετικά ελαφρύ γυαλόχαρτο και επιμείνετε περισσότερο στα σκαλίσματα και τις κόχες που μπορεί να έχει το έπιπλο σας για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Σκουπίστε για τελευταία φορά για να απομακρύνεται σκόνη και τυχόν κομμάτια και υπολείμματα μπογιάς που θα έχουν προκύψει από το τρίψιμο.
- Για καλύτερη προστασία περάστε με 2-3 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι.
Μερικά ακόμα tips για να κάνετε την τεχνική και την ζωή σας πιο εύκολη:
- Για πιο αυθεντικό Shabby Chic αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε λευκό ή μπεζ χρώμα και φυσικά η ώχρα είναι απαραίτητη. Σε λευκή μπογιά μπορείτε να προσθέσετε κίτρινο, μπεζ ή κρεμ χρώμα όποια στιγμή θέλετε. Στα χρωματοπωλεία μπορείτε να αγοράσετε ποσότητα λευκής μπογιάς και 2 – 3 παρεμφερεί άλλα χρώματα ώχρας σε πολύ μικρή ποσότητα οπότε και να κάνετε μόνοι σας όσες μίξεις θέλετε φτιάχνοντας ουσιαστικά μόνοι σας δικά σας χρώματα που θα είναι ακριβώς όπως τα θέλετε εσείς.
- Η ματ ή σατινέ ρεπουλίνη νερού (είδος μπογιάς ειδικής για ξύλο) είναι η καλύτερη μπογιά για κάθε τεχνική παλαίωση και θα έχει ωραίο αποτέλεσμα όποιον και από τους τρεις τρόπους επιλέξετε.
- Γιατί σκούρο και ανοιχτό και όχι το αντίθεστο; Το πιο κλασσικό είναι να χρησιμοποιηθεί κάποιο καφέ χρώμα πρώτα και μετά κάποιο ανοιχτόχρωμο, όμως μπορείτε να πρωτοτυπίσετε κάνοντας το αντίθετο. Μην φοβάστε θα είναι εξίσου όμορφο και το εφέ παλαίωσης θα είναι πιο έντονο από ποτέ.
- Χρησιμοποιήστε σφουγγάρι γυαλόχαρτο και όχι φύλλα. Είναι η πιο εύκολη λύση για να ελέγχετε καλύτερα την πίεση που ασκήτε στην επιφάνεια. Ίσως χρειαστεί να περάσετε το έπιπλο και δεύτερη φορά γιατί το εφέ φθοράς θα είναι μικρότερο από ότι θα θέλατε, όμως δεν πρόκειται ποτέ να είναι μεγαλύτερο.
- Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και άλλες τεχνικές (πχ decoupage ή στένσιλ), κάντε το πριν το προστατευτικό βερνίκι.
Πολύ ενδιαφέρον