Βάψιμο ξύλινων επίπλων: Οδηγός για αρχάριους
Τα ξύλινα έχουν κλασική όψη, δε φεύγουν ποτέ από τη μόδα και έτσι έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. Πολλοί μάλιστα τα έχουμε κληρονομήσει ακόμη και από τους γονείς ή τους παππούδες μας γι’αυτό, με το πέρασμα του χρόνου, τα έπιπλα χρειάζονται συντήρηση. Το βάψιμο είναι ο πιο συχνός και οικονομικός τρόπος για να αναζωογονήσετε το χρώμα και την υφή του ξύλου. Ειδικά αν ενδιαφέρεστε για vintage στυλ διακόσμησης, όπως ρετρό και ρουστίκ, τα ξύλινα έπιπλα είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διακόσμηση και πρέπει να τα τα φροντίζετε.
Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να σας ετοιμάσουμε ένα πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε το βάψιμο αλλά και χρήσιμες συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.
1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα σύνεργα
Δεν πρέπει να παραλειψετε ούτε ένα από τα παρακάτω: ψιλό γυαλόχαρτο για ξύλο, αστάρι, βερνίκι της επιλογής σου, βερνίκι προστατευτικό. Και τώρα τα εργαλεία. Θα βαψετε με πινέλο, ρολό, ή σπρέι. Το πινέλο είναι το πρώτο που σκεφτόμαστε και μπορεί να θεωρείται ότι πετυχαίνει το πιο ντελικάτο αποτέλεσμα όμως είναι δύσκολο να το χειριστείτε και αν κάνετε λάθος θα έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν είστε αρχάριοι, λοιπόν, προτιμήστε βάψιμο με ρολό από σφουγγάρι, το οποίο γίνεται πολύ εύκολα και χωρίς ειδικές τεχνικές δυσκολίες ακόμα και από αρχάριους. Τέλος, το σπρέι, δύσκολα φέρνει ομοιόμορφη κάλυψη και είναι πολύ κοστοβόρο οπότε καλύτερα να το αποφεύγετε.
2. Τρίψε τα έπιπλα με γυαλόχαρτο
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψετε αυτό το βήμα. Όλα τα ξύλινα έπιπλα μηδενός εξαιρουμένου χρειάζονται τρίψιμο με γυαλόχαρτο πριν βαφούν. Σκοπός είναι οι επιφάνειες να γίνουν ελάχιστα τραχιές ώστε να στρωθεί πιο εύκολα το χρώμα. Για να γίνει σωστά το βάψιμο επίπλων, πρέπει οι επιφάνειες από ξύλο να είναι λίγο τραχιές. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να στρωθεί το νέο βερνίκι.
3. Άπλωσε αστάρι στο ξύλο
Το αστάρι είναι μια ειδική άχρωμη κόλλα, απαραίτητη στη χρήση της, η οποία βοηθά στο να απλωθεί πιο εύκολα και ομοιόμορφα το βερνίκι. Στοχεύει στο κλείσιμο των πόρων, την στεγανοποίηση του ξύλου και προετοιμάζει το έδαφος για το βερνίκι. Όταν κάνετε την εφαρμογή αφήστε το να στεγνώσει καλά. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Ιδανικό μην το επεξεργαστείτε άλλο για μια ημέρα.
4. Τι είδος χρώματος θα επιλέξετε;
Για το βάψιμο ξύλινων επίπλων προτείνεται η χρήση ακρυλικών χρωμάτων. Τα χρώματα αυτά δεν έχουν αναθυμιάσεις και είναι αρκετά φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τέτοιου είδους χρώματα είναι τα χρώματα κιμωλίας, αλλά αυτό δεν αποκλείει καμία άλλη επιλογή φυσικά.
5. Ώρα για βάψιμο, τι πρέπει να ξέρετε
Μια στρώση δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Περάστε δύο, ιδανικά τρεις στρώσεις χρώματος, περιμένοντας να στεγνώσει το χρώμα για μερικές ώρες μεταξύ κάθε στρώσης. Όταν γίνει η τελευταία αφήστε άλλη μια μέρα να στεγνώσει για να απορροφηθεί εντελώς η μπογιά.
Οι κινήσεις του ρολού πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη φορά για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Οπότε μην κάνετε μια δεξιά τη φορά και μια αριστερά γιατί το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.
6. Προστατευτικό βερνίκι για μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια
Τα ξύλινα έπιπλα είναι εκ ορισμού εκτεθειμένα στην υγρασία και τη φθορά του χρόνου. Για να μην πάει ο κόπος σας και τα χρήματα σας χαμένα πέρασε το με προστατευτικό βερνίκι για ξύλο.
7. Η υπομονή είναι αρετή
Κάντε υπομονή και αφήστε 2-3 μέρες το έπιπλο άθικτο, ώστε να στεγνώσει παντελώς. Τότε θα μπορέσετε να χαρείτε τα ξύλινα έπιπλα σας με ασφάλεια και σιγουριά ότι θα τα χαίρεστε για πολύ ακόμη.
Επιπλέον χρήσιμες συμβουλές:
1. Αν το επιπλέον έχει χτυπήματα, ρωγμές ή βαθουλώματα μπορείτε να τα κλείσετε χρησιμοποιώντας ειδικό στόκο για ξύλο.
2. Μετά το τρίψιμο απομακρύνετε κάθε ίχνος σκόνης για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εμποδίσει το ομοιόμορφο άπλωμα του βερνικιού.
3. Μπορείτε ακόμη απλά να συντηρήσετε το έπιπλο διατηρώντας το φυσικό του χρώμα. Σε αυτή την περίπτωση περάστε μόνο διάφανο βερνίκι και αν επιλέξετε τον αντίστοιχο χρωματισμό στο βερνίκι θα μπορέσετε ακόμη και να σκουρύνετε το ξύλο κατά 2_3 τόνους χωρίς να χάσετε το φυσικό “ξύλινο” χρώμα.
4. Αυτό ίσως ακουστεί τρελό αλλά ισχύει. Πρέπει να βάψετε τα ξύλινα έπιπλα μόνο καλοκαίρι. Γιατί όχι χειμώνα; Για να είναι το ξύλο πλήρως στεγνό δίχως ίχνος υγρασίας που κινδυνεύετε να φυλακιστεί μέσα του και να φθείρει αυτό και το χρώμα πιο γρήγορα.
Καλή επιτυχία!
Πολύ χρήσιμες και κατανοητές οι οδηγίες σας! Συγχαρητήρια